Enduro 2018: KTM EXC TPI

Het was één van de slechts bewaarde geheimen in de motorindustrie: KTM dat aan geïnjecteerde tweetakt enduro's werkte. Nadat de Oostenrijkers het bestaan van de TPI-technologie reeds in maart bevestigden, was het nu tijd om de kant-en-klare modellen te lanceren.

 

KTM past de TPI-technologie - wat staat voor Transfert Port Injection - toe op de 250 EXC en de 300 EXC. Logisch want dat zijn de bestverkopende tweetakt enduro's en de 125 EXC was door de invoering van Euro 4 uit de 2017 enduro line-up verdwenen.  Concreet wordt de cilinder nu gevoerd door twee injectoren via de spoelpoorten. Volgens KTM wordt de vermogensafgifte daardoor vloeiender en gaat ook het verbruik drastisch naar beneden. Tegelijkertijd wordt het gebruik van pre-mix brandstof overbodig. Ook de carburatie moet niet meer aangepast worden aan de atmosferische omstandigheden, waardoor off-roadrijden een stuk makkelijker en aangenamer wordt.

 

Om de nieuwe technologie optimaal tot z'n recht te laten komen monteerde KTM een aantal nieuwe componenten op de tweetakt EXC's. Zo krijgen ze naast een nieuw gasklephuis ook een nieuw motormanagement-systeem en een nieuwe ECU. Vooral de ECU speelt een belangrijke rol in het optimaal functioneren van het injectie-systeem. Dat gebeurt via sensoren die de timing van de ontsteking en de brandstofinjectie controleren.  Qua hardware kregen de EXC's een nieuwe cilinder, een nieuwe luchtfilterkast, een oliepomp en een nieuwe benzinetank. De olietank is in het gloednieuwe chromolybdeen frame verwerkt. Beide varianten kregen ook nieuwe graphics voor modeljaar 2018.

 

Uiteraard bleef KTM ook voor modeljaar 2018 een beroep doen op hoogwaardige componenten om de tweetakt enduro's a te bouwen. Zo zijn de machines standaard uitgerust met een elektrische starter, een extra lichte lithium-ion batterij, Brembo remmen, een hydraulische koppeling en WP veringcomponenten.

 

De nieuwe KTM tweetakt enduro's met injectie worden begin juni bij de KTM-dealers verwacht.

 

Foto's: KTM Images

Facebook comments