Harley-Davidson vs. Indian Motorcycle in het AMA Flat track-kampioenschap

The new Civil War

 

Sinds de Polaris Group enkele jaren geleden Indian nieuw leven inblies, laait de rivaliteit tussen Amerika’s twee bekendste motorconstructeurs – Harley-Davidson en Indian Motorcycle – weer hoog op.  Het begon op de showroomvloeren, maar nu wil Indian Harley ook het vuur aan de schenen leggen in de motorsportdiscipline die The Motor Company al decennia lang overheerst: Flat Track. Vanaf volgend seizoen komen beide legendarische merken weer tegen mekaar uit op de vele Flat Track-banen van de USA. Er zit dus een nieuwe burgeroorlog aan te komen…

 

De Verenigde Staten van Amerika mogen dan misschien wel geen motorland ‘pur sang’ zijn, toch hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de motorsportgeschiedenis. Zo overheersten Amerikaanse wegracers jarenlang in de 500 cc GP’s, toch wel de koninginneklasse van de motorsport. Ook motorsporttakken als Dragracen, Hill Climb en Supercross zijn er populair, maar de meest Amerikaanse motorsporttak is zonder twijfel Flat Track.

 

Plat met (soms) een jump

 

Flat Track is de tegenhanger van onze Europese Baansport. Baansport omvat een aantal disciplines zoals Speedway, Grasbaan en Langbaan. Flat Track omvat op zijn beurt wedstrijden op Short Tracks (1/4 mijl), halve mijls- en mijlsbanen en tot slot Steeple Chase TT’s. Deze laatste discipline laat zich nog het best vergelijken met Supermoto. Zij het dan dat de piste volledig uit ‘dirt’ bestaat en één of meerdere springbergen bevat. Flat Track wordt in Europa ook wel eens Dirt Track genoemd. Logisch want de discipline wordt altijd op onverhard verreden.

 

Flat Track of Dirt Track was ook de allereerste motorsportdiscipline in de Verenigde Staten. Nochtans, zo’n honderd jaar geleden waren niet de wedstrijden op dirt tracks maar board tracks, het koningsnummer van de Amerikaanse motorsport. Op houten pistes van soms een halve mijl lang – vergelijk ze maar gerust met grote wielerpistes – gingen Amerikaanse durfals de strijd tegen mekaar aan. Op Harley’s en Indians, op motorfietsen zonder remmen! Er werd niet alleen met motorfietsen maar ook met auto’s op de board tracks gereden. De board tracks waren niet alleen levensgevaarlijk voor motorrijders, ze vergden ook veel onderhoud. Bijgevolg werden de houten pistes begin jaren ’30, tijdens de Grote Depressie, gelaten voor wat ze waren. De focus van de Amerikaanse racerij verlegde zich daarmee weer op het Flat Track.

 

Je leest de volledige versie van deze reportage in het septembernummer van Motoren & Toerisme.

 

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Harley-Davidson, Indian Motorcycle, AMA Pro Racing

Facebook comments