Het lijstje: Vijf blikvangers op Bonhams nazomerveiling in Beaulieu

Een aantal jaren geleden zouden we dit wellicht niet hebben geschreven maar nu lijkt de klad wel in de klassiekerveilingen te zitten en dan zeker in Groot-Brittannië. Zijn Engelands kelders, zolders en achterschuurtjes nu helemaal leeggemaakt? Of is het vet gewoonweg van de soep? Hoe dan ook, we hebben al straffere veilingresultaten gezien dan die van de Bonhamsveiling in het National Motor Museum (Beaulieu) van afgelopen weekend. Toch vonden we tussen heel veel ‘assorted bric à brac’, zoals de Engelsen dat zo mooi weten te verwoorden, toch nog een paar interessante motorfietsen. Tijd dus voor een veilinglijstje. 

 

 

5. Matchless Model X

 

Met de winter in aantocht zal de nieuwe eigenaar van deze Matchless Model X, of wat daarvoor moet door gaan, wel weten wat te doen. Voor deze onderdelen uit 1938 betaalde de koper net geen 11.000 Euro. Maar we nemen aan dat wie zo’n kit aankoopt, ook daadwerkelijk weet wat hij doet.

 

4. Honda CRF250R

 

Deze motorfiets is geen Turkse politiemotor  maar wel een omgebouwde Honda CRF250R crossmachine. Het uit 2011 stammende model werd speciaal voor de James Bond-film Skyfall gebouwd en gebruikt in een actiescène. Het is de enige overgeblevene van een reeks speciaal omgebouwde CRF250R’s en werd naderhand door Honda UK aan een goed doel geschonken. De nieuwe eigenaar van deze authentieke filmmotor betaalde er 13.748 Euro voor.

 

 

3. Sunbeam Model 5

 

Iets oudere lezers van De Motorsite herinneren zich vast nog wel de auto’s van Sunbeam. Maar tussen beide wereldoorlogen en net net na WO II bouwde het merk uit Wolverhampton ook motorfietsen. Sunbeam was gespecialiseerd in eencilinders zoals deze Model 5. Voor dit eind jaren ’90 gerestaureerde exemplaar betaalde de verkoper 10.311 Euro.

 

 

2. Vincent-HRD Series-A Comet

 

Vincent is een van die klassieke Britse motormerken die blijven aanspreken. Niet alleen vanwege de legende die errond hangt, maar ook vanwege hun hoge kwaliteit. Dat is bij deze Series-A Comet uit 1938 niet anders. Het mag dan geen ‘Black Shadow’ zijn, toch zijn de Series-A-machines behoorlijk gegeerd. Voeg daarbij het feit dat deze motorfiets bijna zestig jaar lang in het bezit van dezelfde familie bleef en je weet dat di teen waardevolle machine is. Dat blijkt ook uit de verkoopprijs van 41.426 Euro.

 

 

1.    Brough Superior SS100

 

Het hoeft niet te verbazen dat deze Brough Superior SS100 het klapstuk van de veiling werd. Niet alleen zijn Broughs al zeldzame en gewilde verschijningen, deze heeft een echt verhaal. Oorspronkelijk werd deze SS100 met registratienummer WVS 276 naar Buenos Aires verscheept om daar dienst te doen als politiemotor. De Brough raakte echter in onbruik en werd begin jaren ’90 in onderdelen gekocht door een Duitse zakenman. Die verkocht de onderdelen vervolgens aan een Britse Brough Superior-liefhebber. De man in kwestie wist als ex-werknemer van vliegtuigbouwer DeHavilland de SS100 in z’n oorspronkelijke staat te herstellen. Geen wonder dus dat de verkoop van dit exemplaar uit 1939 159.128 Euro opbracht.

Facebook comments