Het lijstje: Vijf Cols in het Centraal Massief

Zijn de Alpen en Pyreneeën bekende terreinen voor toerliefhebbers dan is het Centraal Massief (of Massif Central) dat een stuk minder. Het centraal gelegen bergmassief - dat op zijn beurt uit kleinere massieven is samengesteld - vormt een wat afgelegen, desolaat gebied. Beslaat het Centraal Massief een oppervlakte van 85.000 km2 - ter vergelijking de totale oppervlakte van België bedraagt 30.528 km2 - verspreid over 11 départementen, dan ligt het zwaartepunt toch in de Puy-de-Dôme. Dit département vormt namelijk het hart van het Centraal Massief en dankt z’n naam aan de gelijknamige (maar 'puy de Dôme' gespelde) uitgedoofde vulkaan. We konden deze iconische berg helaas niet in ons lijstje opnemen. Niet omdat er geen weg over de puy de Dôme loopt, maar wel omdat deze sinds 2012 gesloten is voor het publiek. Toch hoefden we alleen in het gelijknamige département te zoeken om vijf valabele cols in het Centraal Massief te vinden. Maar er zijn er uiteraard nog meer in de 10 overige départementen van de regio te vinden.

 

5. Col de la Moreno

De Col de la Moreno ligt op de D942 en verbindt de vallei van de Sioule in het zuidwesten met die van de Allier in het noordoosten. De col is met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9% aan de zuidwestkant niet superstijl. De pashoogte ligt op 1.065 meter.

 

4. Col des Supeyres

Ondanks z'n pashoogte van 1.365 meter kreeg de Col des Supeyres tijdens het Criterium du Dauphiné slechts het predikaat '4e catégorie' toebedeeld. Erg steil is de D106, de departementale weg die over de col loopt, dan ook niet. Vanuit het westen, vanaf de vallei van de Dore, doe je er 21,3 km over om de top te bereiken. Vanuit de vallei van de Ance in het oosten is dat 13,6 km.

 

3. Col du Béal

De Col du Béal behoort tot het massief van de Monts du Forez en verbindt de vallei van de Dore, in het zuidwesten, met die van de Anzon, in het noordoosten. Deze laatste rivier ligt niet in het département Puy de Dôme  maar in dat van de Loire. De pashoogte bedraag 1.390 meter maar wie dat ziet zitten kan te voet verder naar de oriëntatietafel van Roche Courbe. Vanaf deze 1.433 meter hoge plek krijg je een zicht op de puy de Dôme, het massief van de Monts Dore, De Monts du Cantal en bij heel goed zicht ook de Mont Blanc en de Alpen. De Col werd vier maal door de Tour de France aangedaan en heeft de status van 2e catégorie.

 

2. Col de la Croix Morand

De col de la Croix Morand verbindt de gemeenten Mont-Dore (in het westen) en Chambon-sur-Lac (in het zuidoosten) met mekaar. De pashoogte ligt op 1.401 meter maar de top van de Puy de la Croix Morand, op wiens flanken de col zich situeert, is nog een stukje hoger.

 

1. Col de la Croix Saint-Robert

Met z'n 1.451 meter pashoogte is de Col de la Croix Saint-Robert meteen de hoogste uit ons lijstje. De col maakt deel uit van het Massif des Monts Dore en verbindt de vallei van de Couze Pavin in het oosten, met die van de Dordogne in het westen. De col is bekend voor z'n jaarlijkse 'Course de Côte du Mont Dore', een heuvelklim voor auto's.  

Facebook comments