Rij-indruk: Kawasaki H2 SX

Kawasaki verbaasde in 2015 de motorwereld door een al lang doodverklaarde technologie voor motorfietsen terug tot leven te wekken. Drukvoeding en turbo’s vond je in het verleden enkel op ‘speciallekes’ uit de zotte jaren ’80 zoals de Yamaha XJ650, Suzuki XN85 of Kawasaki GPZ750. Een succes werd het nooit. Ruim dertig jaar later tracht Kawa de geschiedenis te herschrijven. En waar je de H2 en zeker de H2R nog kon wegzetten als hedendaagse ‘speciallekes’, lijken de groene jongens met deze H2 SX toch een ruimer publiek warm te willen maken voor supercharging. Drukvoeding voor Jan motard dus, als is dat misschien ook weer wat overdreven.

 

Tekst: Tom Vander Sande,

Foto’s: Kawasaki

Het marketingdepartement van Kawasaki zet maar wat graag in de verf dat zij als motorproducent de enigen zijn die de knowhow in huis hebben om deze machine te maken. De tentakels van de moederholding Kawasaki Heavy Industries streken zich namelijk uit van robotica over hoge snelheidstreinen tot lucht- en scheepvaart. Het is dankzij die brede achtergrond dat Kawasaki in staat is om een volledig eigen blok met supercharger te ontwerpen en verder door te ontwikkelen. De ingenieurs leverden met de H2 dus een visitekaartje af dat waarschijnlijk niet al te veel opbracht per verkocht model. Met de H2 SX willen ze nu laten zien dat het hen menens is met de technologie die erachter zit. De SX maakt de uitzonderlijke prestaties ook toegankelijk voor ‘gewone’ motorrijders. Het is misschien al langer mogelijk om uit 1400cc 200 paarden te puren, maar dat resulteerde tot op heden wel in zware motorfietsen die op kleinere wegen veel van hun pluimen laten. De ZZR1400 uit eigen huis is daarvan een voorbeeld. Het superchargen van een 1000cc biedt volgens Kawasaki de ideale oplossing. Deze H2 SX moet daarvan het bewijs zijn.

The proof of the pudding is in the eating, en het is een bende hongerige journalisten die in alle vroegte voor het hotel aan de kust in de buurt van Lissabon de verzameling ronkende Kawa’s monstert. De blikken zijn er veelal van goedkeuring, want het design van de Kawa is zonder meer geslaagd. De H2 SX is op en top Kawa, maar krijgt toch net dat ietsje extra wat hem H2 maakt. De Eigenzinnige snuit met drie lichtelementen verraadt daarbij zijn familieband. De enige smet op dat strakke pak is de enorme uitlaat. In een kort gesprek legt de designer later uit dat omwille van de strenge regelgeving voor uitstoot en geluid een compacter exemplaar onmogelijk is. Aftermarket specialisten zijn minder aan regeltjes gebonden, maar ook zij zullen de prachtige enkelvoudige achterbrug en gepolijste velgen nooit helemaal bloot kunnen geven. Jammer.

 

Lees de volledige test van de Kawasaki H2 SX in het maartnummer van Motoren & Toerisme. Nog geen abonnee? Koop het maartnummer dan in onze tijdschriftenwinkel.be.

Facebook comments