Rij-indruk: Triumph Tiger 800 XR & XC

als Lauda en Nikki”, (g)rapte De Jeugd Van Tegenwoordig in hun in België en Nederland tot monsterhit verworden ‘Watskeburt’. ‘Twee in één’ is ook exact de idee achter het Tiger 800-platform van Triumph: neem een nagenoeg identiek kader en blok, mik er compleet verschillende vering, wielen en banden onder en lanceer meteen een dubbele aanval op de motormarkt. Met de update van zijn Tiger 800 voegt Triumph tevens een aardig shot botox toe aan de motorfamilie met de langstlopende avonturengenen op de aardknol.

 

Tekst: Yaelle Vergaen

Fotos: The Kingdom, Triumph

 

Al is het uiteraard veel meer dan dat. Het obligate bezoek aan de afdeling plastische chirurgie vertaalt zich enerzijds in een knap hertekende en afgelakte carrosserie, de led-streepjeskoplampen van grote broer Tiger 1200, nieuwe kleurtjes, stickers en badges, maar tevens ook in het optisch opmerkelijk onderscheid tussen de baan- en de offroadvariant - respectievelijk de XR- en de XC-reeks. De lange ‘eendenbek’ van de XC’s is op de XR namelijk zodanig ingekort dat die laatste van ver eerder als gengenoot van de Tiger 1050 Sport zou kunnen doorgaan. Wat er ook van zij, beide reuzenpoezen zien er in elke livrei meer dan behoorlijk gelikt uit en op de afwerking valt zoals we van Triumph gewend zijn helemaal niks af te dingen.

Wel moeten we dat laagje cosmetica even wegkrabben om tot de ware toedracht van deze perspresentatie te komen: de ruim 200 onderhuidse aanpassingen met het oog op betere prestaties on- én offroad. We zullen u de volledige opsomming besparen, maar hier komt een bloemlezing: een kortere eersteversnellingsratio, een kwieker reagerend motorblok door beperktere inertie, een vrijer ademende uitlaat, de toevoeging van de ‘Off-road Pro’-modus, een in vijf posities instelbaar windscherm, nieuwe luchtafleiders,...

 

Lees de volledige versie van deze rij-indruk in het maartnummer van Motoren & Toerisme. Nog geen abonnement? Abonneer je dan nu en bestel het maartnummer via onze tijdschriftenwinkel.be.

 

 

 

Facebook comments