Toeren: Van de Noordzee tot het Drielandenpunt.

Februari is niet de meest aangewezen periode voor een motortripje. Grijze luchten en temperaturen beneden het aangename streepje hebben de bovenhand. De strakke wind biedt dan weer het voordeel dat de wolken af en toe worden weggewaaid en dat de polders in het zonnetje worden gezet. Om het in deze omstandigheden niet te ver te zoeken is een tripje langs onze noordgrens aangewezen.

 

Tekst en foto’s: Chris Wouters

 

Aanlooproute

Vertrekpunt is Cadzand, rustige badplaats waar ze bij ons in Vlaanderen qua urbanisatie een puntje aan kunnen zuigen. Omdat motorrijders niet van rechte lijnen houden en autostrades vervelend zijn, kies ik voor het eenzame landschap van de Zeeuwse polders als decor voor mijn aanlooproute. Tussen de havensilhouetten van Terneuzen en Antwerpen rij ik langs kleine landweggetjes waar hazen, patrijzen en jagende katten het voor het zeggen hebben.  Ik laat de schimmige torens van Doel achter en rij het godvergeten Wilmarsdonk binnen. Het enige dorp dat nog niet is opgeslokt door de Antwerpse havenindustrie. Vroeger was deze streek notoir smokkelgebied. Aan de toog van het ‘Gemeentehuis’, de dorpskroeg van Zuiddorpe, zal vroeger wel menig kilootje boter verkocht zijn geweest. Nu drinkt een eenzame gepensioneerde er een biertje.

Jammer van de regen die de mooie panorama’s op de scheldemonding verbergt. Wanneer ik ‘ s avonds, na uren miezerige motregen de parking van mijn hotel oprij en de zon schuchter doorbreekt over de Noordzee lijkt het wel of de dag nu pas begint. De leigrijze zee glijdt onder de koperen lucht van Cadzand. De mensen komen naar buiten, Duitsers vooral. Met hondjes. Grote, kleine, luide, stille, snelle, trage honden en hondjes. Het lijkt wel of het lokale hondenasiel de deuren wagenwijd heeft open gezet. Schepen glijden in de verte voorbij terwijl kinderen eindelijk op zoek kunnen gaan naar schelpjes.

 

Lees de volledige versie van dit reisverhaal in het maartnummer van Motoren & Toerisme. Nog geen abonnement? Abonneer je dan nu en bestel het maartnummer via onze tijdschriftenwinkel.be.

Facebook comments