WORLD SUPERBIKES LAGUNA SECA: SYKES MAAKT INHAALBEWEGING.

 

Het WSBK-circus sloeg letterlijk en figuurlijk zijn tenten op langsheen de roemruchte Mazda Raceway in het Californische Laguna Seca, decor van zo vele heroïsche duels en vooral bekend om zijn gigantische hoogteverschillen én met de Cork Screw als billenknijper. Toch is het niet allemaal California Dreaming wat de klok slaat, de rijders klagen namelijk over het hobbelige asfalt, doch worden niet dik betaald om te zeuren maar wel om het gas open te houden en voor spectakel te zorgen, en dat deden ze! Bovendien was het voor Sykes en Davies, met nog 10 van de 26 races te gaan, hoog tijd om Rea stokken in de wielen te steken. Zij stonden na Misano op respectievelijk 66 en 99 punten, vandaar!

Ook Nicky Hayden had grootse plannen voor zijn thuiswedstrijd en kondigde omomwonden aan de superpole te zullen pakken. In 2005 én 2006 zegevierde hij hier in de Moto Gp, overwinningen die hem in het land van Uncle Sam onsterfelijk maakten. Dat de ervaren Kentucky Kid een schepje peptalk niet schuwt om zijn fans te plezieren verwondert ons niet maar feit is wel dat hij de gedateerde Fireblade werkelijk tot de laatste druppel uitgemolken heeft. Op de pole zien we Sykes, die droogweg zijn 37ste pole neerzet, de 7de van het seizoen! Verder op rij 1 Rea en Guigliano en op de tweede rij Davies, Forés en Hayden. Van Der Mark, voor wie het in de kwalificaties niet zo lekker liep, moest genoegen nemen met een elfde plaats op de grid, dat beloofde niet veel goeds, mede aangezien inhalen hier ontzettend moeilijk blijkt. Dit is misschien voor de meesten het geval, maar niet voor Magic Michaël, zoals later zou blijken!

Race 1: Sykes neemt de kop voor Rea, Davies, Giugliano en Hayden. Davies moest alles op alles zetten en wist de tweede stek te veroveren op Rea. Na een viertal ronden wist hij zelfs de koppositie over te nemen doch, zoals dikwijls het geval is wanneer men over de limiet gaat, raakte hij de voorkant kwijt, exit Davies! KRT terug 1 en 2 dus en dat zou zo blijven tot aan de finish. Sykes bleef beleefd en kon zijn ploegmaat, naast wie hij nota bene ook in 2017 zal opereren, de zege niet afsnoepen. Guigliano leek, met Hayden in zijn kielzog, lange tijd af te stevenen op de derde stek, tot hij half wedstrijd ook onderuit ging, beide fabrieks-Ducati's out dus! Hayden verdiend derde, al dreigde zijn aanstormende teammaat nog roet in het eten te gooien. Vanaf elfde positie en na in de eindfase afgerekend te hebben met Savadori, Forés en Lowes, wist hij in extremis het wiel van Hayden te pakken. In de laatste bocht plaatste hij een gewaagd maneuver, wist hij Hayden eventjes te remonteren, ging dan te wijd, waardoor Hayden toch nog binnendoor kon sluipen en het podium kon grijpen. De banbliksems dreigden voor Van Der Mark in Amerika doch gelukkig verliep het allemaal clean!

Uitslag reeks 1: Rea. 2: Sykes op 0.819. 3: Hayden op 12.296. 4: Van Der Mark op 13.067. 5: Lowes op 13.335. 6: Savadori op 13.816. 7: Forés op 15.541. 8: Torres op 15.838. 9: De Angelis op 19.999. 10: Canepa op 22.832.

Race 2: werden de fans in de eerste reeks al behoorlijk verwend, dan verliep de tweede reeks nog spannender én spectaculairder. Sykes nam de leiding voor Guigliano, Rea en Davies. Van Der Mark verremde zich bij het aanremmen van de Cork Screw, ging onderuit en kon toch nog als laatste terug zijn weg vervolgen. Een paar puntjes sprokkelen leek zijn deel, tot de Pool Pavel Szkopek loeihard onderuit ging en moest afgevoerd worden. De wedstrijd werd afgevlagd en de achterstand van 17 seconden van Van Der Mark op de voorlaatste, Viziello, werd tenietgedaan bij de herstart, de posities zoals die ervoor stonden bij het verstrijken van de vierde ronde werden gehandhaafd.

Na de herstart was het terug Guigliano die als eerste de snelle linkse indook voor Sykes, Hayden, Rea, Savadori en Davies. Rea wist algauw Hayden te remonteren, keek al richting koplopers en vond algauw de aansluiting bij Sykes. In de vierde ronde wist Rea zowel Sykes als Guigliano te passeren, bij een nooit gezien maneuver de Cork Screw dan nog wel! Guiliano was eventjes van zijn melk zodat Sykes hem naar de derde stek kon verwijzen. Opnieuw een dubbel voor Rea? Forget it Johnny, hij ging even later wijd, raakte naast de baan en moest even later de handschoen gooien wegens een technisch probleem. Sykes contra Guigliano dus, met een sterk opzettende Davies die Guigliano danig onder druk zette. Vergeet de teamorders, gewoon keihard knallen dachten ze, terwijl ze in de pitbox vergingen van de stress. Op zeker ogenblik gingen de teammaatjes zij aan zij de eerste, snelle linkse in, geen van beiden wou plaats ruimen, het achterwiel van Davies's Panigale kwakte even opzij, Chaz wist echter wonderwel in het zadel te blijven en moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een derde plaats. Sykes leek niet te denken aan de punten en zette alles op alles om de zege binnen te halen, na een foutloze race lukte hem dan ook! The Grinner loopt na het weekend 20 punten in op Rea, de Ducati-rijders bleven er ditmaal opzitten en waren ook uiterst tevreden met het podium. Van Der Mark werd na een fel gesmaakte remonte onverhoopt zevende op korte afstand van Torres, Hayden en Forès.

Uitslag reeks 2: 1:Sykes. 2:Guigliano op 0.209. 3: Davies op 0.786. 4: Forés op 11.379. 5: Hayden op 12.219. 6: Torres op 12.465. 7: van Der Mark op 13.705. 8: Canepa op 20.449. 9: West op 29.153. 10: Ramos op 33.013.

Stand kampioenschap, na 18/26 races: 1: Rea 368 punten. 2: Sykes 322. 3: Davies 260. 4: Guigliano 185. 5: Van Der Mark 185. 6: Hayden 173.

Door het wegvallen van de manche in Monza vindt de eerstvolgende manche pas tijdens het weekend van 16-18 september plaats, wanneer men de Lauzitsring aandoet. In de aanloop van deze manche brengen wij u een update van (transfer)nieuws en andere weetjes en roddels.

Patrick Leus.

Foto's: www.worldsbk.com

Main image: het podium van race 2, vlnr: Guigliano, Sykes en Davies.

  

                         

Facebook comments